Канон Пресвятыя Богородицы в честь иконы Ея «Почаевская»

МолитвослоВ

Канон Пресвятыя Богородицы в честь иконы Ея «Почаевская», глас 8. Песнь 1

Ирмос: Поим Гдсподеви, проведшему люди Своя сквозе Чермное море, яко Един славно прославися.

Божию Матерь воспоим, вернии, моления к Ней приносяще и чудотворному Ея образу покланяющеся верою и любовию.

О Владычице, убогия хвалы нашея не отвержи и греховныя нищеты не возгнушайся, но припадающия люди приими, яко Благая, Благаго же Родительница.

Гора Почаевская, прежде темная и безвестная, явлением Твоим, Владычице, Синаю уподобися: тамо бо огнь, купину не паляй, Тебе прообразоваше, зде же Сама, во огни зримая, христианом явилася еси.

Очи ваши блажени, о пастырие овчии, Владычицу на горе Почаевстей узревшии и тем части вифлеемских пастырей сподобльшиися. Темже убо блажени суть христиане, сего не видевшии, но верою месту тому покланяющиися.

Роди российстии и от всякаго языка вернии, сошедшеся к месту явления Владычицы, чудотворному Ея образу поклонимся и о своих согрешениих восплачем, о милосердии же Господни возрадуемся.

Огненный столп, Владычице, Тебе иноком и пастырем являше, нам же огнь ревности вложи в душу, еже веру истинную хранити, от всякаго же глагола еретическаго отвращатися и греховную отревати прелесть от сердец наших.

Песнь 3

Ирмос: Ты еси утверждение притекающих к Тебе, Господи, Ты еси Свет омраченных, и поет Тя дух мой.

Дар священный, странноприимства мзду, прият христолюбивая Анна икону Твою, Владычице, рукою святителя, от неяже исцеление брату своему слепу рождену видевши, сию во обитель Почаевскую на общую пользу дарствует.

Икону Почаевскую Пречистыя Богородицы лобызаим, вернии, и, покаяние о гресех наших принесше, здравия, и от нужд избавления, и во всех благих начинаниих помощи от Владычицы воспросим.

Цвет прекрасный на древе благосеннолиственнем явися чудотворная икона Богородицы на святей горе Почаевстей: просите, вернии, и дастся вам, по глаголу Христову, милосердия дар, житию вашему потребный.

Еже временному житию потребно бывает, о братие, вмале полезно есть, и сия дарствует нам Господь, по молитве Матере Своея. Обаче терпящия паче сих блажит и вечною радостию на Небеси награждает, юже нам даровати, Владычице, помолися.

Почаевская церковь, чудотворный след стопы Твоея, Богородице, покрывающая и икону Твою хранящая, аки Небесный вход верным является, в нейже молящимся помози, о Владычице, земная попечения отложити, и единаго, еже на потребу, желати, и в молитве тепле просити.

Оле безумия иконоборцев, иже икону Твою, Владычице, от Почаевския обители плениша и, поруганию предающе, кару Божию абие на ся наведоша, беснованием же обличене бывшей жене, ужасом многим содержахуся.

Седален

Река, обильно текущая, покою не навыче, ниже престати от течения воднаго возможет, тако и моления Твоя, Владычице, о людех присно возносимая, не престают, но праведныя от падений хранят, падшия же на покаяние возставляют. Нам же, Твоему образу покланяющимся, сугубую умиления благодать даруют и вопити Тебе со Архангелом и Елисаветою воздвизают: благословена Ты еси в женах, и Твоего чрева Плод благословен есть.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Часу и дни пришедшу возвращения иконы Твоея во обитель Почаевскую от иконоборцев, сию пленивших, возрадовася преподобный Иов со братиею, тую лобызающе; ныне же на всяк день и час приходящии во обитель Твою христиане туюже радость и веру пред нею свидетельствуют.

Аз, грешный, леностию порабощен, о Владычице, благаго Бога присно грехи своими прогневляю, ниже очи свои возвести к Нему дерзаю, но ко Твоему припадаю чудотворному образу, пред нимже кающиися прощение от Тебе придяша, и вопию: Господа, Сына Твоего, умилостиви и мне предстательством Твоим.

Еда обрящется толико окамененный сердцем и безумен муж, иже не умилится, в церкви Почаевстей предстояй и святыням Твоим, Владычице, покланяяйся, чудеса же, от них бывшая, помышляяй и верою молящияся видяй народы?

Видени быша мнози, исцеленнии пред иконою Твоею, Владычице, слепии и хромии, слышани быша глусии и немии, возглаголавшии: тамо беснии, воды от стопы Твоея пиюще, от бесов свобождахуся. Темже и мою приими молитву, еже от бесовских страстей свободитися и свет спасения Христова выну созерцати.

Сый во узилиищи земли турския пленен, инок Твоею силою, Владычице, на воздусе в гору Почаевскую принесеся, убо и мене, во узах страстей суща, ныне, в день славы Твоея, от тех свободи и лику верою и любовию поющих Тя сопричти.

Ко Твоему чудотворному образу притек, Владычице, и водою от следа стопы Твоея омывся, сличенный недугом юноша абие исцеле, слепая же отроковица, зде принесенная, прозре, и предумерый младенец воскресе, убо и мене, припадающа, от смертоноснаго уныния воздвигни и душевныя мои отверзи очи.

Песнь 5

Ирмос: Утренююще, вопием Ти: Господи, спаси ны, Ты бо еси Бог наш, разве Тебе, иного не вемы.

Аще и всех грешнейший есмь от тем людей, ко Твоей, Владычице, иконе припадающих, аще и вси верою своею мя превзыдоша, обаче и мене, окаяннаго, не отрини от Твоего заступления, милостей бездну людем во обители Твоей явившая.

Якоже ко всем призывающим Тя милостива являешися, издалеча иконе Твоей мысленно покланяющияся слышиши, и тако отрочища некоего, по молитве прабабы его, воскресила еси, и ныне, о Владычице, ко всем, от конца земли Тебе молищимся, благоуветлива буди.

Се, Владычице, людей многая множества, на святую гору Твою притекающе, милости Твоея получити ищут, вернии вкупе с маловерными, праведнии и грешнии, с нимиже и Церкви Святей чуждии приметаются, всех убо помилуй, всем свет истинный веры яви во спасение.

Почто аз, грешный, Пречистей Богоматери покланяяся и исправити житие свое обещавая, паки на прежняя прегрешения обращаюся? Увы мне! еда злейший есмь неверных агарян, иже на горе Почаевстей покаяние принесше, добрии христиане содеяшася?

Аще и люти быша агаряне турстии, святую обитель Твою, Владычице, осаждающе, аще и стрелы в Тя, на Небеси явльшуюся, пущати дерзнуша, но сим на главы их возвращающимся, сердцем сокрушенным покаяшася и силу Твою исповедаша.

Со Иовом преподобным на Небесех Тебе зряще, Владычице, агаряном смятенным и бежащим, иноцы Почаевстии песнь воспеша Ти достойную, со угодником Тебе благодаряще тепле.

Песнь 6

Ирмос: Ризу мне подаждь светлу, одеяйся светом, яко ризою, Многомилостиве Христе Боже наш.

Иже от агарян Тя, Владычице, на Небесех узреша, друг друга вопрошаху: что есть видение сие ужасное? И ови, смятени бывше, друг друга убиваху, ови же, веру в сердце свое приемше, Крещения требоваху, по сих же иноцы быша чрез все житие, силу Твою воспевающе.

Иноки и мирския люди, Твоему заступлению верующия, Владычице, обогати духовными дарованьми, маловерныя же просвети и озари, якоже тогда неведевшия Христа агаряны в познание Его привела еси.

Сохраниша память Твоего заступления, Владычице, агаряне, в землю турскую возвращшеся, и чадом своим о явлении Твоем память предаша. Кольми паче нам, христианом, чудеса Твоя, на горе Почаевстей бывшая, памятовати подобает?

Образу Твоему мысленно припадая, во глубокий кладязь впадый муж от несумненныя смерти спасеся и, невредим из глубины подъят быв, Твое проповедаше милосердие.

Хотел бых и аз, Владычице, вере спасенных Тобою людей подражати, хотел бых и аз Твое заступление в житии моем улучити, но за множество прегрешений моих оскудевает моя вера. Сию убо укрепи во мне, Владычице, вопиющем: верую, помози моему неверию.

Ров прельщений латинских чрез сто и девять лет поглоти обитель Почаевскую, но Твоим, Богородице, заступлением паки тая к высоте Православия изъемлется и лавра именуется. Сию убо в Православней вере непоколебиму соблюди даже до часа втораго пришествия Сына Твоего и Бога.

Кондак, глас 1

Источник исцелений и веры Православныя утверждение Почаевская Твоя икона, Богородице, явися, темже и нас, к ней притекающих, от бед и искушений свободи, лавру Твою невредиму сохрани, Православие во окрест стоящих странах утверди и грехи разреши молитвенник Твоих: елика бо хощеши, можеши.

Икос

Востаните от гроб ваших, иноцы Почаевстии, и рцыте нам: коликих чудес Пресвятыя Богородицы бысте зрители и свидетели, како мертвии пред Тоя иконою воскресаху, како демони от мучимых людей отбегаху, како недужнии тамо исцеляхуся, како невернии вероваху, како хулители тамо каяхуся? Сия бо дивная бываху человеком и Ангелом. Мы же, вся сия бывшая и доднесь бываемая воспоминающе, со страхом и умилением ко святей иконе Пречистыя Богоматере молитвенно припадаем и глаголем сице: о милостей бездно и благодеяний сокровище, грехи разреши молитвенник Твоих: елика бо хощеши, можеши.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Акафистово пение возношаху пред иконою Твоею, Пречистая, православнии людие, егда обитель Почаевская Церкви возвращена бысть, тем убо оставление грехов испроси, нам же, молящим Ти ся, на враги пособствуй.

Народа православнаго души упокоити молися, Владычице, вкупе же и всех, о возвращении лавры Твоея из еретическаго плена потрудившихся, нам же, к Тебе прибегающим, подаждь единомыслие и мир.

И ныне народу нашему милостива буди, Владычице, и мир подаждь, покаряющи противоборствующия враги и супостаты.

Пред Твоею иконою, Богородице, православным христианом возвращенною, паки исцеления приимати вернии навыкоша: не у истекшу бо единому лету от того дне, уже четырми чудесы Церковь Христову прославила еси во утешение людем.

Рая Небеснаго сподоби ны, Владычице, святую лавру Твою аки земный рай почитающия и Твоя милости теплою верою воспевающия.

Авраам Господень день издалеча виде, и радовася, и чаянием того дне живяше; узревши же издалеча Твою Почаевскую церковь некая хромая жена и упованием Твоея помощи исполнившися, абие исцеле и, аки елень, воспрянувши, ко обители Твоей поспешаше.

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Во град Киев от предел Уральских пришедшей жене бесней явися Богородица со преподобным Иовом и на гору Почаевскую тую призываше, идеже здравие ей подавши, славити научи Свое заступление.

Омыв очеса свои в купели Силоамстей, приемлет слепорожденный зрение Христовым велением; омышися же от воды стопныя в церкви Почаевстей, исцеле слепая отроковица. Убо и наше страстное ослепление исцели, Владычице, водою от следа стопы Твоея с верою кропящихся.

Сию отроковицу исцелену узревши, прабаба ея абие прельщения унитскаго отрицается и Православную исповедует веру, в нейже утверди и ны, рабы Твоя, о Владычице.

Людие Божии, на гору Твою, Владычице, притекающии, обеты подвиг благочестивых тамо приносят, яже делы исполнити помози им, Богородице.

Ангели на Небеси Твою славу непрестанно воспевают, Богородице, на земли же человецы ко Твоему заступлению притекати не престают, ихже воздыхания не отрини, яко Благая, паче же на месте явления Твоего тех моления услыши.

Велия Твоего заступления сила, о Владычице, егоже ради Сын Твой и Бог наш грешным прощение дарует, подвизающимся же крепость и унывающим утешение.

Песнь 9

Ирмос: Воистину Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безплотными лики Тя величающе.

Не точию един по единому подвизаются христиане на гору Почаевскую, но и от сугубо священнаго града Киева совокупльшеся вернии, помощь от сея чудотворныя иконы в годину бывшаго губительства исповедаша и, подобие ея написавше, во святую лавру сие принесоша.

Убо и во грядущая лета спасай нас, Владычице, от губительства и междоусобныя брани, от глада же и огненнаго запаления, зане оскудевшей крепости душ наших, уныния исполняемся в бедах, неразумливи суще.

Южский предел земли российския Почаевскую икону Владычицы и святую лавру Ея, яко диадиму царствия, хранит и сими хвалится; обаче же и Северский, во граде Тобольстем, чудотворное подобие тояжде Почаевския иконы молитвою иноков себе испроси.

Русскую землю, о Владычице, яко безпредельное горы Твоея подножие, от бед и искушений свободи и во благочестии тую сохрани до скончания века.

Уже нестыдно поднявшимся хульным гласом посреде христианскаго жительства, не остави, Богородице, раб Твоих в тех прельщения впасти, но веру несумненну возгревай в сердцах наших выну.

Се время заступления Пресвятыя Богородицы прииде, умножившимся соблазном, се время наших к Ней воздыханий. О братие! Рцем убо от всего сердца нашего: Владычице! Помози людем Твоим.

FavoriteLoadingВыбрать