Канон Пресвятыя Богородицы в честь иконы Ея «Млекопитательница»

МолитвослоВ

Канон Пресвятыя Богородицы в честь иконы Ея «Млекопитательница», глас 8. Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Водою молитв Твоих, Дево, ороси нас к плодоносию духовному и воспламени хладное наше сердце Божественною любовию, да Тебе, Млекопитательнице Питателя нашего, пение хвалебное воспоим достойно, Чистая.

Воды страстных помышлений обуревают нас, Госпоже Всеблагая, но инаго пристанища ко спасению не имамы, токмо Тебе, Всенепорочная, млекопитавшая Спаса душ наших и от иконы Твоея святыя всем дарующая утешение.

Воду непостоянную житейских треволнений прейти безбедно помози нам, Чистая, и от лютых недугов исцеление нам подаждь, Млекопитательнице Святая, и покажи причастники нас быти наследия Небеснаго, Богоневестная.

Воды целебныя источает нам икона Твоя всечестная, Богородице Дево, и страсти многоразличныя исцеляет, и помощь в бедах верным от Тебе подает, да славим чудеса Твоя и поем Тя, благих виновную, воплотившую и доившую Богомладенца Иисуса.

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Небесных радование и земных упование еси, Богородице Дево, светлая палато Царя царей, млекопитавшая Его от сосцу Твоею. Того убо моли прилежно с великим Предтечею Иоанном и чудотворцем Николаем спасти и просветити души наша, Едина Всеблагословенная.

Небес превышшая, и землю рождеством Твоим освятившая, и млекопитавшая Зиждителя Твоего, Богоневесто Марие, иконою сладкаго подобия Твоего нас утешаеши и недужным исцеление подаеши, Едина Пречистая.

Небесная Царице, Всемилостивая Владычице, нетленно родившая и доившая святых Святейшее Слово, кую достойную похвалу принесем Ти, недостойнии, аще не Сама Ты научиши нас неосужденно славити Тя и пети Твоя чудеса, Едина Всеблаженная.

Небесное ангельское славословие слышиши, Госпоже, в Сионе Горнем, отонудуже нас, дольних, матерним Твоим оком назираеши и выну молиши за нас Сына Твоего и Бога, да вечнаго избегнем осуждения, Едина Пренепорочная.

Седален, глас 8

Величия Твоя кто исповесть, Богородице? прославлением бо чудотворныя иконы Твоея Млекопитательницы возвеселила еси души православных, многия недуги тою врачующи и от всяких бед избавляющи, иже по Бозе упование на Тя возлагающих, о Владычице Всемилостивая, и нас Твоего заступления не лиши, обитель же нашу от всякаго зла сохрани, да, Тобою хвалящеся, не постыдимся во веки.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Услыши гласы наша хвалебныя, Богородице Преблагая, и наше поклонение приими, пред святою иконою Твоею днесь приносимое: видим бо Тя на иконе, Спаса Христа млекопитающую, и радуемся, грешнии, рождшагося от Тебе Бога славяще.

Услышала еси, Пречистая Владычице, благовещение Архангелово: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою, и зачала еси во утробе Твоей предвечнаго Бога, Егоже нетленно рождши, млеком Твоим яко Младенца питала еси во спасение наше.

Услыша первосвятитель Сербский Савва завет великаго во отцех Саввы Освященнаго о святей иконе Твоей Млекопитательнице, Богородице Дево, и прият ю со благоговением, яко залог Твоего благоволения, Преблагая.

Услышаши иноцы Святыя Горы Афонския, яко святая икона Твоя Млекопитательница от Иерусалима к ним приносится, о Мати Слова и Дево, и, радостию славяще и поюще многопетое Твое имя, потекоша во сретение ея.

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Просвети нас, грехами потемненных, Владычице, сиянием Божией благодати и сподоби чисто зрети святую Твою икону и на ней чудо чудес благоговейно созерцати, сие есть Творца вселенныя яко Младенца, от сосцу Твоею питаемаго.

Просвещение и спасение на Тя надеющихся, Богородице Дево, облагодати наш помысл достойно славити Тя и пети Твоя чудеса, яже от иконы Твоея, Млекопитательница именуемыя, явила еси и присно являеши во утешение и спасение наше.

Просветивый небо солнцем и земли основание утвердивый Словом Своим, Зиждитель всяческих во утробе Твоей, Пречистая, не тесновместися и от сосцу Твоею яко Младенец питашеся, нам же святую икону Твою источник чудес дарова, Преблагая.

Просветися Божественною благодатию обитель великаго пророка и Боговидца Илии, икону Твою, Богомати Владычице, в наследие себе приемши, сию убо и мы достодолжным поклонением почитаем и Тя, Предстательницу нашу, в песнех немолчно ублажаем.

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Молитвы множайшия здесь, пред иконою Владычицы, возносятся, егда сия в православную Россию от Святыя Горы иноками обители Ильинския принесеся, верным во утешение и в радость нескончаемую.

Молитву всяк приносяй Тебе с верою и любовию пред пречистым образом Твоим, Богородице Преблагая, не неуслышан от Тебе отыдет, всем бо вся благая даруеши, яко Бога и Питательнице Питателя вселенныя.

Молитвенно Тя славим, Пречистая Млекопитательнице, и, с любовию припадающе к многоцелебному Твоему образу, сердцем и усты сей целуем, видяще в нем залог благодатный Твоего к нам матерняго благоволения.

Молитися всегда усердно желание подаждь нам, Преблагая Владычице, вся бо можеши яко Мати и Млекопитательница воплотившагося Бога, Егоже милостива нам сотвори всесильным предстательством Твоим и не попусти до конца погибнути рабом Твоим.

Кондак, глас 5

Душ наших чувствия очистивше, узрим на иконе таинство преславное, Творца Вселенныя и Господа вышних сил, во объятиих держима и от сосцу Твоею яко Младенца питаема, и, со страхом и радостию покланяющеся Тебе и рождшемуся от Тебе Спасу нашему, воззовем: радуйся, Владычице, жизни нашея Питательнице.

Икос

Архангельское целование услышала еси, Приснодево, и в чистоте девственней Бога зачала и Христа безболезненно родила еси, Егоже яко Младенца от сосцу Твоею млеком питала еси, Ангелы и человеки величием Твоих добродетелей удивила еси. Темже ублажаем Тя, истинную Богородицу, возвеличившую наше естество и милосердием неизреченным на род христианский призирающую. Темже умиленно зовем Ти: радуйся, Владычице, Питательнице жизни нашея.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

От святаго чудотворнаго образа Твоего, Богородице Дево, Млекопитательнице Спаса нашего, струи исцелений истекают и воня животная благоухает, еюже мертвость греховная душ наших потребляется и плодоносие духовное подается зовущим: отцев Боже, благословен еси.

От Иерусалима на Святую Гору Афонскую икона Твоя благодатная, именуемая Млекопитательница, Богомати Владычице, принесеся во изъявление благоволения Твоего к избранному Тобою жребию на земли, егоже насельницы гласы немолчными воспевают Сыну Твоему: отцев Боже, благословен еси.

От глубины зол многих к Тебе припадаем, о Мати, Млекопитательнице Слова и Дево, и молимся прилежно, Твою благодатную помощь нам подаждь и не попусти погибнути нам до конца, но спаси нас десницею Твоею и воздвигни пети всех Творцу: отцев Боже, благословен еси.

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Царя Небесе и земли воплотила еси, Богородице, от девственных кровей Твоих багряницу плоти Ему исткавши и яко Младенца от сосцу Твоею Того млекопитавши, истиннаго Бога и Человека, хвалимаго и превозносимаго во вся веки.

Царице наша Преблагая и Заступнице, Пресвятая Мати Господа Вышних сил, с ними моли Его прилежно мир мирови даровати, плодоносие земли и всем нам здравие и спасение, да хвалим и превозносим Его во вся веки.

Царство и Господство дарова Тебе, Богородице Марие, Сын Твой и Бог, царствуеши бо с Ним вечно и покрываеши люди, честною Его кровию искупленныя, иже славят многопетое имя Твое и с верою поклоняются чудотворному Твоему образу, Млекопитательнице, хваляще и превозносяще прославльшаго Тя Господа во веки.

Царя Небеснаго безплотныя слуги ужасает, Богородице, тайны Твоея глубина, бесы же смущает Твоя икона, именуемая Млекопитательница, ейже мы кланяемся, чтуще Тя, Божию Матерь.

Песнь 9

Ирмос: Воистину Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безплотными лики Тя величающе.

Воистину никтоже, притекаяй к Тебе молитвенно, тощ от Тебе исходит, Пречистая Богородице Дево, всех бо Ты милуеши и ущедряеши, яко любоблагоутробная Мати, Млекопитательнице Спаса нашего, темже, вси роди земнии, благодарно Тя величаем.

Воистину залог благодатный явися святая Твоя и чудотворная икона, Богородице, Млекопитательнице Преблагая, на нюже взирающе, сияние Божиея благодати в души наша невидимо приемлем и по долгу песньми хвалебными Тя величаем.

Воистину щит и покров обители нашей святая икона Твоя дадеся, Преблагая Дево, Млекопитательнице, сию убо с любовию объемлюще, сердцем и усты целуем и Тя, Благодетельницу нашу, непрестанно величаем.

Воистину всех святых вышше еси, Богородице Дево, рождшая Святейшее Слово и млекопитавшая яко Младенца воплощеннаго Бога, нас ради Человека бывша, да избавит падший род человеческий от погибели вечныя. Темже Тя, яко Виновницу спасения нашего, немолчно величаем.

Светилен

Пречистаго образа Твоего явление, Мати Божия, празднуем светло, ибо в нем познаваем знамение Твоего к нам благоволения, Преблагая, покрываеши и спасаеши на Тя уповающия, Богородице Всепетая и Неискусобрачная.

FavoriteLoadingВыбрать