КАФИСМА ШЕСТНАДЦАТАЯ

МолитвослоВ

Псалом Давиду, 109

1 Рече Господь Господеви моему: седи одесную Мене, дондеже положу враги Твоя подножие ног Твоих. 2 Жезл силы послет ти Господь от Сиона, и господствуй посреде врагов Твоих. 3 С Тобою начало в день силы Твоея, во светлостех святых Твоих, из чрева прежде денницы родих Тя. 4 Клятся Господь и не раскается: Ты иерей во век, по чину Мелхиседекову. 5 Господь одесную Тебе сокрушил есть в день гнева Своего цари. 6 Судит во языцех, исполнит падения, сокрушит главы на земли многих. 7 От потока на пути пиет, сего ради вознесет главу.

Аллилуиа, 110

1 Исповемся Тебе, Господи, всем сердцем моим в совете правых и сонме. 2 Велия дела Господня, изыскана во всех волях Его. 3 Исповедание и великолепие дело Его и правда Его пребывает в век века. 4 Память сотворил есть чудес Своих, Милостив и Щедр Господь. 5 Пищу даде боящымся Его, помянет в век завет Свой. 6 Крепость дел Своих возвести людем Своим, дати им достояние язык. 7 Дела рук Его истина и суд, верны вся заповеди Его, 8 утвержены в век века, сотворены во истине и правоте. 9 Избавление посла людем Своим: заповеда в век завет Свой. Свято и страшно имя Его. 10 Начало премудрости страх Господень, разум же благ всем творящым и. Хвала Его пребывает в век века.

Аллилуиа,

Аггево и Захарьино, 111

1 Блажен муж, бояйся Господа, в заповедех Его восхощет зело. 2 Сильно на земли будет семя его, род правых благословится: 3 слава и богатство в дому его, и правда его пребывает в век века. 4 Возсия во тме свет правым, милостив и щедр, и праведен. 5 Благ муж, щедря и дая: устроит словеса своя на суде, яко в век не подвижится. 6 В память вечную будет праведник. 7 От слуха зла не убоится, 8 готово сердце его уповати на Господа. Утвердися сердце его, не убоится, дондеже воззрит на враги своя. 9 Расточи, даде убогим, правда его пребывает во век века, рог его вознесется в славе. 10 Грешник узрит и прогневается, зубы своими поскрежещет и растает, желание грешника погибнет.

Слава:

Аллилуиа, 112

1 Хвалите, отроцы, Господа, хвалите имя Господне. 2 Буди имя Господне благословенно отныне и до века. 3 От восток солнца до запад хвально имя Господне. 4 Высок над всеми языки Господь: над небесы слава Его. 5 Кто яко Господь Бог наш? На высоких живый 6 и на смиренныя призираяй на небеси и на земли, 7 воздвизаяй от земли нища и от гноища возвышаяй убога, 8 посадити его с князи, с князи людей своих, 9 вселяя неплодовь в дом матерь о чадех веселящуся.

Аллилуиа, 113

1 Во исходе Израилеве от Египта, дому Иаковля из людей варвар, 2 бысть Иудеа святыня Его, Израиль область его. 3 Море виде и побеже, Иордан возвратися вспять, 4 горы взыграшася, яко овни, и холми, яко агнцы овчии. 5 Что ти есть, море, яко побегло еси? И тебe, Иордане, яко возвратился еси вспять? 6 Горы, яко взыграстеся, яко овни, и холми, яко агнцы овчии? 7 От лица Господня подвижеся земля, от лица Бога Иаковля, 8 обращшаго камень во езера водная и несекомый во источники водныя. 9 Не нам, Господи, не нам, но имени Твоему даждь славу, о милости Твоей и истине Твоей. 10 Да не когда рекут языцы: где есть Бог их? 11 Бог же наш на небеси и на земли, вся елика восхоте, сотвори. 12 Идоли язык сребро и злато, дела рук человеческих. 13 Уста имут, и не возглаголют, очи имут и не узрят, 14 уши имут, и не услышат, ноздри имут, и не обоняют, 15 руце имут, и не осяжут, нозе имут, и не пойдут, не возгласят гортанем своим. 16 Подобни им да 6удут творящии я, и вси надеющиися на ня. 17 Дом Израилев упова на Господа: Помощник и Защититель им есть. 18 Дом Ааронь упова на Господа: Помощник и Защититель им есть. 19 Боящиися Господа уповаша на Господа: Помощник и Защититель им есть. 20 Господь помянув ны благословил есть нас, благословил есть дом Израилев, благословил есть дом Ааронь, 21 благословил есть боящыяся Господа, малыя с великими. 22 Да приложит Господь на вы, на вы и на сыны вашя. 23 Благословени вы Господеви, сотворшему небо и землю. 24 Небо небесе Господеви, землю же даде сыновом человеческим. 25 Не мертвии восхвалят Тя, Господи, ниже вси низходящии во ад, 26 но мы, живии, благословим Господа отныне и до века.

Аллилуиа, 114

1 Возлюбих, яко услышит Господь глас моления моего, 2 яко приклони ухо Свое мне, и во дни моя призову. 3 Объяша мя болезни смертныя, беды адовы обретоша мя, скорбь и болезнь обретох, и имя Господне призвах: 4 о, Господи, избави душу мою. Милостив Господь и Праведен, и Бог наш милует. 5 Храняй младенцы Господь: смирихся, и спасе мя. 6 Обратися, душе моя, в покой твой, яко Господь благодействова тя. 7 Яко изъят душу мою от смерти, очи мои от слез и нозе мои от поползновения. 8 Благоугожду пред Господем во стране живых.

Слава:

Аллилуиа, 115

1 Веровах, темже возглаголах, аз же смирихся зело. 2 Аз же рех во изступлении моем: всяк человек ложь. 3 Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми? 4 Чашу спасения прииму и имя Господне призову, 5 молитвы моя Господеви воздам пред всеми людьми Его. 6 Честна пред Господем смерть преподобных Его. 7 О, Господи, аз раб Твой, аз раб Твой и сын рабыни Твоея; растерзал еси узы моя. 8 Тебе пожру жертву хвалы, и во имя Господне призову. 9 Молитвы моя Господеви воздам пред всеми людьми Его, 10 во дворех дому Господня, посреде тебе, Иерусалиме.

Аллилуиа, 116

1 Хвалите Господа вси языцы, похвалите Его вси людие, 2 яко утвердися милость Его на нас, и истина Господня пребывает во век.

Аллилуиа, 117

1 Исповедайтеся Господеви, яко Благ, яко в век милость Его. 2 Да речет убо дом Израилев: яко Благ, яко в век милость Его. 3 Да речет убо дом Ааронь: яко Благ, яко в век милость Его. 4 Да рекут убо вси боящиися Господа: яко Благ, яко в век милость Его. 5 От скорби призвах Господа, и услыша мя в пространство. 6 Господь мне Помощник, и не убоюся, что сотворит мне человек. 7 Господь мне Помощник, и аз воззрю на враги моя. 8 Благо есть надеятися на Господа, нежели надеятися на человека. 9 Благо есть уповати на Господа, нежели уповати на князи. 10 Вси языцы обыдоша мя, и именем Господним противляхся им, 11 обышедше обыдоша мя, и именем Господним противляхся им, 12 обыдоша мя, яко пчелы сот, и разгорешася, яко огнь в тернии, и именем Господним противляхся им. 13 Отриновен превратихся пасти, и Господь прият мя. 14 Крепость моя и пение мое Господь, и бысть ми во спасение. 15 Глас радости и спасения в селениих праведных: 16 десница Господня сотвори силу. Десница Господня вознесе мя, десница Господня сотвори силу. 17 Не умру, но жив буду, и повем дела Господня. 18 Наказуя наказа мя Господь, смерти же не предаде мя. 19 Отверзите мне врата правды, вшед в ня исповемся Господеви. 20 Сия врата Господня, праведнии внидут в ня. 21 Исповемся Тебе, яко услышал мя еси, и был еси мне во спасение. 22 Камень, егоже небрегоша зиждущии, сей бысть во главу угла: 23 от Господа бысть сей, и есть дивен во очесех наших. 24 Сей день, егоже сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь. 25 О, Господи, спаси же, о Господи, поспеши же. 26 Благословен грядый во имя Господне, благословихом вы из дому Господня. 27 Бог Господь, и явися нам: составите праздник во учащающих до рог олтаревых. 28 Бог мой еси Ты, и исповемся Тебе, Бог мой еси Ты, и вознесу Тя. Исповемся Тебе, яко услышал мя еси, и был еси мне во спасение. 29 Исповедайтеся Господеви, яко Благ, яко в век милость Его.

Слава:

По 16-й кафисме, Трисвятое.

Таже тропари, глас 1: Ин мир тебе, душе, ожидает, и Судия хощет Твоя обличити тайная и лютая. Не пребуди убо в здешних, но предвари вопиющи Судии: Боже, очисти мя и спаси мя.

Слава: Яко прегрешеньми многими и язвами безмерными облежимь есмь, Спасе, согрешаяй молю Твое благоутробие, Христе: врачу недугующих, посети, и исцели, и спаси мя.

И ныне: Душе моя, что нерадиво живеши ленящися? Что не печешися о злых, ихже содеяла еси в житии? Потщися исправитися прежде даже дверь не заключит Тебе Господь. Богородице притецы, припади и возопий: Упование ненадеемых, спаси мя, много к Тебе прегрешивша, Владычице Пречистая.

Господи, помилуй (40) и молитва:

Господи Святый, в Вышних Живый, и всевидяшим Твоим оком призираяй на всю тварь, Тебе приклоняем выю души и телесе, и Тебе молимся, Святый святых: простри руку Твою невидимую от святаго жилища Твоего, и благослови вся ны, и прости нам всякое согрешение, вольное же и невольное, словом или делом. Даруй нам, Господи, умиление, даруй слезы духовныя от души, во очищение многих наших грехов, даруй велию Твою милость на мир Твой и на ны недостойныя рабы Твоя. Яко благословено и препрославлено есть имя Твое, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков, аминь.

FavoriteLoadingВыбрать