КАФИСМА ПЕРВАЯ

МолитвослоВ

Псалом Давиду,

не надписан у еврей, 1

1 Блажен муж, иже не иде на совет нечистивых и на пути грешных не ста, и на седалищи губителей не седе, 2 но в законе Господни воля его, и в законе его поучится день и нощь. 3 И будет яко древо насажденное при исходищих вод, еже плод свой даст во время свое, и лист его не отпадет, и вся, елика аще творит, успеет. 4 Не тако нечестивии, не тако, но яко прах, егоже возметает ветр от лица земли. 5 Сего ради не воскреснут нечистивии на суд, ниже грешницы в совет праведных. 6 Яко весть Господь путь праведных, и путь нечистивых погибнет.

Псалом Давиду, 2

1Вскую шаташася языцы, и людие поучишася тщетным? 2Предсташа царие земстии, и князи собрашася вкупе на Господа и на Христа Его. 3Расторгнем узы их и отвержем от нас иго их. 4Живый на Небесех посмеется им, и Господь поругается им. 5Тогда возглаголет к ним гневом своим и яростию Своею смятет я. 6Аз же поставлен есмь Царь от Него над Сионом, горою святою его, 7возвещаяй повеление Господне. Господь рече ко Мне: Сын Мой еси Ты, Аз днесь родих Тя. 8 Проси от Мене, и дам Ти языки достояние Твое, и одержание Твое концы земли. 9 Упасеши я жезлом железным, яко сосуды скудельничи сокрушиши я. 10 И ныне, царие, разумейте, накажитеся вси судящии земли. 11 Работайте Господеви со страхом и радуйтеся Ему с трепетом. 12 Приимите наказание, да не когда прогневается Господь и погибнете от пути праведного, егда возгорится вскоре ярость Его. Блажени вси надеющиеся Нань.

1 Псалом Давиду,

Внегда отбегаше от лица Авессалома,

Сына своего, 3

2 Господи, что ся умножиша стужающии ми? Мнози востают на мя, 3 мнози глаголют души моей: несть спасения ему в Бозе его. 4 Ты же, Господи, Заступник мой еси, слава моя и возносяй главу мою. 5 Гласом моим ко Господу воззвах, и услыша мя от горы святыя Своея. 6 Аз уснух, и спах, востах, яко Господь заступит мя. 7 Не убоюся от тем людей, окрест нападающих на мя. 8 Воскресни, Господи, спаси мя, Боже мой, яко Ты поразил еси вся враждующыя ми всуе: зубы грешников сокрушил еси. 9 Господне есть спасение, и на людех Твоих благословение Твое.

Слава:

1 В конец, в песнех

псалом Давида, 4

2 внегда призвати ми, услыша мя Бог правды моея, в скорби распространил мя еси, ущедри мя и услыши молитву мою. 3 Сынове человечестии, доколе тяжкосердии? Вскую любите суету и ищете лжи? 4 И уведите, яко удиви Господь преподобнаго Своего: Господь услышит мя, внегда воззвати ми к Нему. 5 Гневайтеся, и не согрешайте, яже глаголете в сердцах ваших, на ложах ваших умилитеся. 6 Пожрите жертву правды и уповайте на Господа. 7 Мнози глаголют: кто явит нам благая? Знаменася на нас свет лица Твоего, Господи. 8 Дал еси веселие в сердце моем: от плода пшеницы, вина и елеа своего умножишася. 9 В мире вкупе усну и почию, яко Ты, Господи, единаго на уповании вселил мя еси.

1 О наследствующем,

псалом Давиду, 5

2 Глаголы моя внуши, Господи, разумей звание мое. 3 Вонми гласу моления моего, Царю мой и Боже мой, яко к Тебе помолюся, Господи. 4 Заутра услыши глас мой, заутра предстану Ти, и узриши мя. 5 Яко Бог не хотяй беззакония, Ты еси: не приселится к Тебе лукавнуяй, 6 ниже пребудут беззаконницы пред очима Твоима: возненавидел еси вся делающыя беззаконие. 7 Погубиши вся глаголющыя лжу: мужа кровей и льстива гнушается Господь. 8 Аз же множеством милости Твоея, вниду в дом Твой, поклонюся ко храму святому Твоему, в страсе Твоем. 9 Господи, настави мя правдою Твоею, враг моих ради исправи пред Тобою путь мой. 10 Яко несть во устех их истины, сердце их суетно, гроб отверст гортань их: языки своими льщаху. 11 Суди им, Боже, да отпадут от мыслей своих, по множеству нечестия их изрини я, яко преогорчиша Тя, Господи. 12 И да возвеселятся вси уповающии на Тя, во век возрадуются, и вселишися в них и похвалятся о Тебе любящии имя Твое. 13 Яко Ты благословиши праведника, Господи: яко оружием благоволения венчал еси нас.

1 В конец, в песнях о осмом,

псалом Давиду, 6

2 Господи, да не яростию Твоею обличиши мене, ниже гневом Твоим накажеши мене. 3 Помилуй мя, Господи, яко немощен есмь, исцели мя, Господи, яко смятошася кости моя. 4 И душа моя смятеся зело: и Ты, Господи, доколе? 5 Обратися, Господи, избави душу мою: спаси мя ради милости Твоея. 6 Яко несть в смерти поминаяй Тебе: во аде же кто исповестся Тебе? 7 Утрудихся воздыханием моим, измыю на всяку нощь ложе мое, слезами моими постелю мою омочу. 8 Смятеся от ярости око мое, обетшах во всех вразех моих. 9 Отступите от мене, вси делающии беззаконие, яко услыша Господь глас плача моего: 10 услыша Господь моление мое, Господь молитву мою прият. 11Да постыдятся и смятутся вси врази мои, да возвратятся и устыдятся зело вскоре.

Слава:

1 Псалом Давиду, егоже воспет

Господеви о словесех Хусиевых,

Сына Иемениина, 7

2 Господи Боже мой, на Тя уповах, спаси мя от всех гонящих мя и избави мя: 3 да не когда похитит яко лев душу мою, не сущу избавляющу, ниже спасающу. 4 Господи Боже мой, аще сотворих сие, аще есть неправда в руку моею, 5 аще воздах воздающым ми зла, да отпаду убо от враг моих тощ. 6 Да поженет убо враг душу мою и да постигнет, и поперет в землю живот мой, и славу мою в персть вселит. 7 Воскресни, Господи, гневом Твоим, вознесися в концах враг Твоих, и востани, Господи Боже мой, повелением, имже заповедал еси. 8 И сонм людей обыдет Тя, и о том на высоту обратися. 9 Господь судит людем: суди ми, Господи, по правде моей, и по незлобе моей на мя. 10 Да скончается злоба грешных, и исправиши праведнаго, испытаяй сердца и утробы, Боже, праведно. 11 Помощь моя от Бога, спасающаго правыя сердцем. 12 Бог судитель праведен и крепок, и долготерпелив, и не гнев наводяй на всяк день. 13 Аще не обратитеся, оружие Свое очистит, лук Свой напряже и уготова и 14 и в нем уготова сосуды смертныя, стрелы Своя сгараемым содела. 15 Се боле неправдою, зачат болезнь, и роди беззаконие: 16 ров изры, и ископа и, и падет в яму, юже содела. 17 Обратится болезнь его на главу его, и на верх его неправда его снидет. 18 Исповемся Господеви по правде Его и пою имени Господа Вышняго.

1 В конец, о точилех,

псалом Давиду, 8

2 Господи, Господь наш, яко чудно имя Твое по всей земли, яко взятся великолепие Твое превыше небес. 3 Из уст младенец и ссущих совершил еси хвалу, враг Твоих ради, еже разрушити врага и местника. 4 Яко узрю небеса, дела перст Твоих, луну и звезды, яже Ты основал еси. 5 Что есть человек, яко помниши его? или сын человечь, яко посещаеши его? 6 Умалил еси его малым чим от ангел, славою и честию венчал еси его. 7 И поставил еси его над делы руку Твоею, вся покорил еси под нозе его. 8 Овцы и волы вся, еще же и скоты польския, 9 птицы небесныя, и рыбы морския, преходящыя стези морския. 10 Господи, Господь наш, яко чудно имя Твое по всей земли.

По 1-й кафисме, Трисвятое,

Пресвятая Троице… Отче наш…

Тропарь, глас 1: В беззакониих зачався аз, блудный, не дерзаю взирати на высоту Небесную, но дерзая на человеколюбие Твое, зову: Боже, очисти мя, грешнаго, и спаси мя.

Аще праведник едва спасается, аз где явлюся, грешный? Тяготы и зноя дневнаго не понесох, но с наемники единонадесятого часа сопричти мя, Боже, и спаси мя.

Слава: Объятия Отча отверсти ми потщися, блудно мое иждих житие, на богатство неиждиваемое взираяй щедрот Твоих, Спасе, ныне обнищавшее мое да не презриши сердце. Тебе бо, Господи, умилением зову: согреших на Небо и пред Тобою.

И ныне: Упование христиан, Пресвятая Дево, Егоже родила еси Бога паче ума же и слова, непрестанно моли с горними силами дати оставление грехов, нам всем и исправление жития, верою и любовию присно Тя чтущим.

Господи, помилуй (40) и молитва:

Владыко Вседержителю, Непостижиме, начало света и преумная сило, иже Ипостасного Слова Отец и единосильнаго Твоего Духа испуститель: милосердныя ради милости и неизреченныя благости не презревый человеческого естества, тмою греха содержимого, но Божественными светы священных Твоих учений, законом и пророки светивый миру, последи же нам того единородного Твоего Сына Благоволивый плотию возсияти и ко осиянию нас Твоего просвещения наставити: да будут уши Твои внемлюще гласу моления нашего, и даруй нам, Боже, во бденном и трезвенном сердце, всю настоящего жития нощь прейти, ожидающым пришествия Сына Твоего и Бога нашего, судии всех, да не возлежаще и спяще, но бодрствующе и воздвижени в делание заповедей Твоих обрящемся и в радость его совнидем, идеже празнующих глас непрестанный, и неизреченная сладость зрящих Твоего лица доброту неизглаголанную. Яко Благ и Человеколюбец Бог еси, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков, аминь.

FavoriteLoadingВыбрать