КАФИСМА ДВАДЦАТАЯ

МолитвослоВ

Псалом Давиду, к Голиафу, 143

1 Благословен Господь Бог мой, научаяй руце мои на ополчение, персты моя на брань. 2 Милость моя и прибежище мое, Заступник мой и Избавитель мой, Защититель мой, и на Него уповах: повинуяй люди моя под мя. 3 Господи, что есть человек, яко познался еси ему? Или сын человечь, яко вменяеши его? 4 Человек суете уподобися: дние его яко сень преходят. 5 Господи, приклони небеса, и сниди, коснися горам, и воздымятся. 6 Блесни молнию, и разженеши я, посли стрелы Твоя, и смятеши я. 7 Посли руку Твою с высоты, изми мя и избави мя от вод многих, из руки сынов чуждих, 8 ихже уста глаголаша суету, и десница их – десница неправды. 9 Боже, песнь нову воспою Тебе, во псалтири десятоструннем пою Тебе, 10 дающему спасение царем, избавляюшему Давида, раба Своего, от меча люта. 11 Избави мя, и изми мя из руки сынов чуждих, ихже уста глаголаша суету, и десница их – десница неправды. 12 Ихже сынове их яко новосаждения водруженная в юности своей. Дщери их удобрены, преукрашены, яко подобие храма. 13 Хранилища их исполнена, отрыгающая от сего в сие, овцы их многоплодны, множащыяся во исходищах своих, волове их толсти. 14 Несть падения оплоту, ниже прохода, ниже вопля в стогнах их. 15 Ублажиша люди, имже сия суть. Блажени людие, имже Господь Бог их.

Хвала Давиду, 144

1 Вознесу Тя, Боже мой, Царю мой, и благословлю имя Твое в век и в век века. 2 На всяк день благословлю Тя и восхвалю имя Твое в век и в век века. 3 Велий Господь и хвален зело, и величию Его несть конца. 4 Род и род восхвалят дела Твоя и силу Твою возвестят. 5 Великолепие славы святыни Твоея возглаголют и чудеса Твоя поведят. 6 И силу страшных Твоих рекут и величие Твое поведят. 7 Память множества благости Твоея отрыгнут и правдою Твоею возрадуются. 8 Щедр и Милостив Господь, Долготерпелив и Многомилостив. 9 Благ Господь всяческим, и щедроты Его на всех делех Его. 10 Да исповедятся Тебе, Господи, вся дела Твоя, и преподобнии Твои да благословят Тя. 11 Славу Царствия Твоего рекут, и силу Твою возглаголют, 12 сказати сыновом человеческим силу Твою, и славу великолепия Царствия Твоего. 13 Царство Твое, Царство всех веков, и владычество Твое во всяком роде и роде. Верен Господь во всех словесех Своих и Преподобен во всех делех Своих. 14 Утверждает Господь вся низпадающыя и возставляет вся низверженныя. 15 Очи всех на Тя уповают, и Ты даеши им пищу во благовремении. 16 Отверзаеши Ты руку Твою и исполняеши всякое животно благоволения. 17 Праведен Господь во всех путех Своих и Преподобен во всех делех Своих. 18 Близ Господь всем призывающым Его, всем призывающым Его во истине. 19 Волю боящихся Его сотворит и молитву их услышит и спасет я. 20 Хранит Господь вся любящыя Его и вся грешники потребит. 21 Хвалу Господню возглаголют уста моя, и да благословит всяка плоть имя святое Его в век и в век века.

Слава:

Аллилуиа, Аггеа и Захарии, 145

1 Хвали, душе моя, Господа. 2 Восхвалю Господа в животе моем, пою Богу моему, дондеже есмь. 3 Не надейтеся на князи, на сыны человеческия, в нихже несть спасения. 4 Изыдет дух его и возвратится в землю свою. В той день погибнут вся помышления его. 5 Блажен, ему же Бог Иаковль Помощник, упование его на Господа Бога своего, 6 сотворшаго небо и землю, море и вся, яже в них, хранящаго истину в век, 7 творящаго суд обидимым, дающаго пищу алчушым. Господь решит окованныя. 8 Господь умудряет слепцы. Господь возводит низверженныя. Господь любит праведники. 9 Господь хранит пришельцы, сира и вдову приимет и путь грешных погубит. 10 Воцарится Господь во век, Бог твой, Сионе, в род и род.

Аллилуиа, 146

1 Хвалите Господа, яко благ псалом. Богови нашему да усладится хваление. 2 Зиждай Иерусалима Господь, разсеяния Израилева соберет. 3 Исцеляяй сокрушенныя сердцем и обязуяй сокрушения их. 4 Исчитаяй множество звезд и всем им имена нарицаяй. 5 Велий Господь наш, и велия крепость Его, и разума Его несть числа, 6 Приемляй кроткия Господь, смиряяй же грешники до земли. 7 Начните Господеви во исповедании, пойте Богови нашему в гуслех. 8 Одевающему небо облаки, уготовляющему земли дождь, прозябающему на горах траву и злак на службу человеком, 9 дающему скотом пищу их, и птенцем врановым призывающым Его. 10 Не в силе констей восхощет, ниже в лыстех мужеских благоволит. 11 Благоволит Господь в боящихся Его и во уповающих на милость Его.

Аллилуиа, Аггеа и Захарии, 147

1 Похвали, Иерусалиме, Господа, хвали Бога Твоего, Сионе, 2 яко укрепи вереи врат Твоих, благослови сыны твоя в тебе. 3 Полагаяй пределы Твоя мир, и тука пшенична насыщаяй тя. 4 Посылаяй слово Свое земли, до скорости течет слово Его, 5 дающаго снег Свой, яко волну, мглу, яко пепел, посыпающаго, 6 метающаго голоть Свой, яко хлебы. Противу лица мраза Его кто постоит? 7 Послет слово Свое, и истает я, дхнет дух Его, и потекут воды. 8 Возвещаяй слово Свое Иакову, оправдания и судьбы Своя Израилеви. 9 Не сотвори тако всякому языку, и судьбы Своя не яви им.

Слава:

Аллилуиа, Аггеа и Захарии, 148

1 Хвалите Господа с небес, хвалите Его в вышних. 2 Хвалите Его, вси Ангели Его, хвалите Его, вся силы Его. 3 Хвалите Его, солнце и луна, хвалите Его, вся звезды и свет. 4 Хвалите Его Небеса небес и вода, яже превыше небес. 5 Да восхвалят имя Господне: яко Той рече, и быша, Той повеле, и создашася. 6 Постави я в век и в век века, повеление положи, и не мимо идет. 7 Хвалите Господа от земли, змиеве и вся бездны: 8 огнь, град, снег, голоть, дух бурен, творящая слово Его, 9 горы и вси холми, древа плодоносна и вси кедри, 10 зверие и вси скоти, гади и птицы пернаты. 11 Царие земстии и вси людие, князи и вси судии земстии, 12 юноши и девы, старцы с юнотами 13 да восхвалят имя Господне, яко вознесеся имя Того Единаго, исповедание Его на земли и на небеси. 14 И вознесет рог людей Своих, песнь всем преподобным Его, сыновом Израилевым, людем, приближающымся Ему.

Аллилуиа, 149

1 Воспойте Господеви песнь нову, хваление Его в церкви преподобных. 2 Да возвеселится Израиль о Сотворшем его, и сынове Сиони возрадуются о Царе своем. 3 Да восхвалят имя Его в лице, в тимпане и псалтири да поют Ему. 4 Яко благоволит Господь в людех Своих, и вознесет кроткия во спасение. 5 Восхвалятся преподобнии во славе и возрадуются на ложах своих. 6 Возношения Божия в гортани их, и мечи обоюду остры в руках их: 7 сотворити отмщение во языцех, обличения в людех, 8 связати цари их путы, и славныя их ручными оковы железными, 9 сотворити в них суд написан. Слава сия будет всем преподобным Его.

Аллилуиа, 150

1 Хвалите Бога во святых Его, хвалите Его во утвержении силы Его. 2 Хвалите Его на силах Его, хвалите Его по множеству величествия Его. 3 Хвалите Его во гласе трубнем, хвалите Его во псалтири и гуслех. 4 Хвалите Его в тимпане и лице, хвалите Его во струнах и органе. 5 Хвалите Его в кимвалех доброгласных, хвалите Его в кимвалех восклицания. 6 Всякое дыхание да хвалит Господа.

Слава, и ныне: Аллилуиа.

Сей псалом особь писан, Давидов, и вне числа 150 псалмов, внегда

единоборствоваше на Голиафа

Мал бех в братии моей и юнший в дому отца моего, пасох овцы отца моего. Руце мои сотвористе орган, и персты мои составиша псалтирь. И кто возвестит Господеви моему? Сам Господь, Сам услышит. Сам посла Ангела Своего, и взят мя от овец отца моего, и помаза мя елеем помазания своего. Братия моя добри и велицы, и не благоволи в них Господь. Изыдох в сретение иноплеменнику, и проклят мя идолы своими. Аз же, исторгнув меч от него, обезглавих его, и отъях поношение от сынов Израилевых.

По 20-й кафисме, Трисвятое

Таже тропари, глас 8: Исполнение всех благих Ты еси, Христе мой, исполни радости и веселия душу мою, и спаси мя, яко Един Многомилостив.

Слава: Аще и согреших, Христе Спасе мой, пред Тобою, иного Бога разве Тебе не вем, дерзаю же на Твое благоутробие, обращающагося приими мя, Благоутробне Отче и Сыне единородне и Душе Святый, яко блуднаго сына, и спаси мя.

И ныне: Иного прибежища и теплого предстательства, разве Тебе, не вем, яко дерзновение имущи ко иже из Тебе рожденному, Владычице, помози и спаси мя, раба Твоего.

Господи, помилуй (40) и молитва

Господи Иисусе Христе Боже мой, помилуй мя, грешнаго, и прости ми, недостойному рабу Твоему, елика Ти согреших чрез все живота моего время, и даже до днесь, и аще что яко человек согреших, вольная моя прегрешения и невольная, делом и словом, яже умом и мыслию, яже от совосхищения и невнимания, и многия моея лености и небрежения. Аще же именем Твоим кляхся, аще же лжекляхся, или хулих мыслию, или кого укорих, или оклеветах, или опечалих, или в нечесом прогневах, или окрадох, или блудствовах, или солгах, или тайно ядох, или друг достиже ко мне, и презрех его, или брата оскорбих и преогорчих, или стоящу ми на молитве и псалмопении, ум мой лукавый на лукавая обхождаше, или паче лепаго насладихся, или безумно смеяхся, или кощунно глаголах, или тщеславихся, или гордихся, или доброту суетную видех и от нея прельстихся, или нелепая мне поглумихся. Аще в чесом о молитве моей нерадих, или заповедей духовнаго моего отца не сохраних, или празднослових, или ино что лукавое сотворих, сия бо вся и вящшая сих содеях, ихже ниже помню. Помилуй, Господи, и прости ми вся, да в мире усну и почию, поя, и благословя, и славя Тя, со Безначальным Твоим Отцем и с Пресвятым, и Благим, и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

FavoriteLoadingВыбрать